Filme și cărți fără recenzie

Probabil că vi s-a întâmplat și vouă ca cel puțin o dată să citiți o carte sau să vedeți un film, iar când cineva vă întreabă cum a fost, să fiți în incapacitatea de a-i da un răspuns concludent.

Acest lucru se poate întâmpla din două motive: ori a fost prea bun și nu găsiți cuvintele potrivite unei descrieri, ori a fost oribil. Adesea acțiunea filmului/cărții este oribilă, motiv pentru care mă voi rezuma la rarele comori „fără cuvinte”.

Din punctul meu de vedere, una din cărțile fără recenzie este Alchimistul de Paulo Coelho. Nu mi-am găsit cuvintele pentru a o descrie nici prima dată când am citit-o, nici a doua. Recunosc că la prima lecturare a ei, eram în liceu și văzând că nu pot să scriu nici măcar un rând satisfăcător despre ea, m-am gândit că sunt prea necoaptă la minte pentru a o putea înțelege, însă patru ani mai târziu, chiar dacă am avut o altă percepție asupra ei, am rămas în aceeași pană de cuvinte.

WordsCartea în sine este o lecție de viață care te îndeamnă să-ți urmezi visele și… atât pot spune despre ea în cuvinte, pentru că restul paginilor rămase au fost pagini citite cu sufletul, nu cu mintea.

Cărți care se citesc mai întâi cu sufletul și apoi cu mintea sunt rare pe rafturile noastre, ale librăriilor sau ale anticariatelor. Am încercat să am același sentiment de pace interioară lăsată de această carte citind și altele asemănătoare, însă nu am reușit. Am renunțat după primele pagini, sau dacă le-am citit, nu am înțeles nimic. Era ca și cum ar fi fost scrise într-o limbă necunoscută.

Filme fără recenzie, mai rar întâlnești, însă căutând în lista cu ciorne ale blogului am dat peste recenzia neîncepută a filmului Codul lui Da Vinci. iar de Luni tot încerc să mă gândesc la o recenzie potrivită pentru Dracula, povestea nespusă.

Codul lui Da Vinci este ecranizarea romanului cu același nume al lui Dan Brown. Aceiași actori, aceeași poveste cu mici modificări, același Tom Hanks care a dat viață multor personaje din thrillere remarcabile, însă dacă la carte și alte filme cu același protagonist am știut ce să spun, aici nu există cuvinte.

De ce? Nu pot spune că regizorul sau scenograful este un geniu, pentru că nu ei au gândit filmul de la zero, ci s-au inspirat dintr-un best seller. Dar muzica lui Hans Zimmer, acțiunea și actorii (care au jucat impecabil) i-au dat o nouă notă acțiunii. Un nou punct de vedere care m-a fermecat și m-a făcut să nu mă plictisesc de acest film niciodată, făcându-mă să-l văd din nou și din nou.

Așadar, din punctul meu de vedere, o combinație dintre niște muzică, oameni talentați și o acțiune bine gândită, pot face minuni cu mintea unei persoane, oricât de critică ar fi.

Dacă până acum am vorbit despre persoanele sau lucrurile pe care le consider geniale, aș vrea să vă dau și un exemplu de clișeu sau cum vreți voi să îi spuneți.

Dracula, povestea nespusă este un film interesant care are la bază legenda lui Vlad Țepeș. Și aici ne oprim. Chiar dacă actorul este unul care arată cu adevărat bine și toate cele, nu m-a făcut nici o secundă să mă gândesc la el ca la un voievod de-al nostru, ci la o păpușă hollywoodiană. Asta în combinație cu o poveste bine gândită, te lasă fără cuvinte. Nu știi dacă să lauzi sau să critici filmul (român fiind și cu un minim de cunoștiințe despre istoria noastră) pentru că totul pare prea SF, prea neadevărat, iar la final rămâi în sală și te întrebi „ce naiba a fost aia?”

Personal nu pot să mă decid în a-i acorda 1 sau 5 puncte. Nu știu dacă să mă bucur că am fost la el, sau să plâng de ciudă. Și toate astea pentru că totul era în oglindă. Acum stau și îmi pun întrebarea dacă sunt incapabilă de a-mi forma o părere despre „noua modă” sau pur și simplu și acest film va fi unul fără recenzie. Sunt confuză!

Oricum, vă recomand tuturor să citiți cartea și să vă uitați la filme pentru că sunt cu adevărat interesante, iar experiența poate fi una cu adevărat plăcută și relaxantă. Iar dacă sunteți sau ați fost vreodată într-o situație asemănătoare, vă invit să o împărtășiți!

D&E2

Advertisements

2 thoughts on “Filme și cărți fără recenzie

  1. Am văzut la cinema Dracula, povestea nespusă şi oarecum mi-a plăcut. De acasă am pornit cu ideea “Ok, alt film cu Dracula, 0 originalitate şi aşa mai departe”. Nu aveam aşteptări prea mari, însă mi-am zis “Ce-am de pierdut? Oricum n-am altceva mai bun de făcut acasă de Halloween”. Aşa că am pornit spre cinema, am văzut filmul şi am rămas cu o impresie bună despre el.

  2. Am văzut Dracula, povestea nespusă la cinema şi pot spune că mi-a plăcut. Încă de la început aveam ideea următoare întipărită în minte:”Ok, alt film cu Dracula, 0 originalitate şi aşa mai departe”.Cu toate acestea am ajuns la cinema, am văzut filmul iar la final am rămas cu o impresie bună despre el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s