Lumea cărților #3: Crux Publishing

Dragilor, trebuie să vă anunț că avem un nepoțel.

Numele lui este Crux Publishing și este cea mai „tânără” editură din România. S-a lansat în timpul Final Frontier, iar acolo am avut deosebita plăcere să-i cunosc staff-ul și autorii.

Înființată în 2014 de către Andreea Sterea și Șerban Andrei Mazilu, editura Crux Publishing reprezintă împlinirea Cruxlogounui vis comun: acela de a îmbina plăcerea scrisului și cititului cu experiența  editorială, iar în prezent, această editură numără 5 romane: Ceasul fantasmelor de Oliviu Crâznic, Anotimpul pumnalelor de Andrei Mazilu, Theoria de Ștefan Bolea, Povestiri de la marginea realității de Dan Rădoiu și  Soldați ai terebentinei de Răzvan T. Coloja.

În prezent citesc „Ceasul fantasmelor”, antologia lui Oliviu Crâznic care este o culegere de povești fantastice, mitice și istorice ce a făcut ceva, ce nu a mai reușit să facă nici o altă carte în ultimii 10 ani: m-a trimis la DEX.

De curând am interogat-o într-o oarecare măsură pe Andreea Sterea de la care am „scos” următoarele cuvinte despre bebelușul său:

„Încă de la început ne-am dorit să abordăm lucrurile altfel, într-un mod personal, intim chiar, venind în întâmpinarea scriitorilor, cerându-le părerea și ajutorul, și încercând să îi mulțumim în primul rând pe ei. Știm foarte bine cât efort și cât sentiment depun scriitorii în procesul creației, și de aceea considerăm că cei ce semnează un contract cu C.P. merită din plin întreaga noastră considerație, în timp ce produsul pe care împreună îl prezentăm cititorului trebuie să fie cât mai aproape de ceea ce autorul și-a imaginat. Nici un pas pe care această Crux Publishingeditură îl face, în sensul prelucrării unui manuscris, nu exclude și nu va exclude vreodată dorințele celor ale căror opere le publicăm.

Am pornit de la ideea promovării scriitorilor de literatură fantastică, dar am realizat pe parcurs că vrem să înglobăm și alte genuri, alte stiluri, să propulsăm cât mai mulți oameni al căror talent merită adus în atenția publicului. Din acest motiv avem acum trei colecții pe cale să se contureze: cea de Fantasy, cu care au fost prezenți la târgul Final Frontier – trei titluri semnate de Oliviu Crâznic, Andrei Mazilu și Dan Rădoiu, cea pe care am botezat-o Transgressive (ficțiune transgresivă) și care include romanul apreciatului autor Răzvan T. Coloja, și Non-Fiction, inaugurată  printr-un volum de eseuri filosofice semnate de inegalabilul Ștefan Bolea.

 Pe viitor ne propunem să publicăm atât autori autohtoni, cât și străini, conștienți fiind că există titluri, în literatura universală, mai puțin cunoscute cititorului român – opere ce merită să existe și pe rafturile bibliotecilor noastre. În același timp, plănuim să facem eforturile și demersurile necesare pentru a atrage atenția asupra lipsei de traduceri a scriitorilor români peste hotare, scopul final fiind acela de a colabora cu edituri de afară în vederea obținerii unor contracte internaționale pentru aceștia. În concluzie, vrem să ne modelăm pe standardele occidentale și să le oferim cititorilor și scriitorilor deopotrivă respectul pe care îl merită.

Crux Publishing înglobează autori, agenți literari, muzicieni, IT-iști, copywriteri etc. Ceea ce ne face deosebiți față de restul nu este doar gama de servicii complete pe care o oferim scriitorilor noștri, ci respectul nostru față de ei și empatia față de cititor.

Ne dorim, în primul rând, calitate absolută în ceea ce privește cărțile pe care le publicăm. În acest sens, lucrăm cu scriitori talentați, oferindu-le tot ceea ce ei simt că au nevoie pentru a-și îndeplini viziunea; de la corectura manuscriselor și până la alegerea copertelor potrivite, suntem deschiși propunerilor și ideilor lor, astfel încât să prezentăm cititorului un produs final cu totul special!

Totodată, dorim să promovăm cărțile și pasiunea pentru citit, convinși fiind că la baza oricărei societăți civilizate, ce tinde spre armonie, stă educația. Ne propunem astfel să organizăm / să ne implicăm în orice tipuri de evenimente ce promovează arta în general și literatura în mod deosebit. Pentru a realiza toate aceste lucruri, colaborăm și cu alte edituri / organizații culturale, considerând că scopul nostru este unul comun și nobil.”

Următoarea oprire a editurii este la Oradea pentru lansarea romanului lui Răzvan T. Coloja, „Soldați ai terebentinei (voi reveni cu un articol cu mai multe detalii).

Advertisements

10 thoughts on “Lumea cărților #3: Crux Publishing

 1. Ema says:

  Ce dragut, n-am auzit de aceasta editura pana acum :). Pai, la mai multe carti publicate! 😀

 2. Simona says:

  N-am mai auzit de aceasta editura dar par foarte interesante cartile publicate pana acum. Sa-mi spui cum ti s-a parut Ceasul fantasmelor. 🙂

  • ducablue says:

   Simona trebuie sa citesti cartile de la ei. SUnt 100% romani pasionati, geniali! Sunt o familie extraordinara care m-a adoptat instant ^^

 3. Teodora Cătană says:

  Deci asta e prima oară când aud de editura aceasta. Trebuie să recunosc faptul că ” Ceasul fantasmelor” îmi cam face cu ochiul. 😀

 4. ioana alexandra says:

  o editura foarte promitatoare, dupa parerea mea
  mi-am luat si eu doua carti, Ceasul fantasmelor si Anotimpul pumnalelor

 5. denisa says:

  E prima oara cand aud de aceasta editura, iar titlurile par foarte interesante.
  Ei bine, cu cat mai multe edituri, cu atat mai multe carti publicate, yay.

 6. Alexandra Ioana G says:

  Oliviu Crâznic scrie horror din cate am auzit iar copertile cartilor lui sunt geniale ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s