Lansare de carte #3

Direct din comunicatul de presă cu copy + paste ^^

Sâmbătă, 25 aprilie, începând cu ora 16.00, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea (Str. Republicii, nr. 15), editura Crux Publishing din București va lansa romanul Soldați ai terebentinei, semnat de Răzvan T. Coloja. Invitatul special al acestui eveniment este criticul literar Dan – Liviu Boeriu.

afis lansare soldati ai terebentineiCe înseamnă să fii rocker? Ce înseamnă să fi fost rocker în anii ’90? Ce gust are libertatea și pe ce muzică dansează ea? Ce înseamnă să cauți ceva fără să găsești și să pierzi ceva ce nu ai avut niciodată? Cât de toxică poate să fie o femeie? Și unde se termină fascinația pentru ea, ca să lase loc obsesiei?

La toate aceste întrebări, dar și la multe altele vom răspunde împreună cu autorul și invitații săi.

Înclinat spre ficțiunea transgresivă și macabru, Răzvan T. Coloja debutează în 2009 cu romanul ”Fabrica de furnici” (Ed. Vremea), iar în 2011 revine cu romanul ”Recolta roşie” (Ed. Herg Bennet). În 2012 este prezent în antologia ”Cercul literar de la Oradea” (coord. Marius Miheţ), alături de autori precum Dan-Liviu Boeriu, Mircea Pricăjan şi alții.

Mai mult decât portretul unei generații și mai mult decât drama unui tânăr menit să își ”proiecteze individualitatea pe fondul unui conformism rigid”, Soldați ai terebentinei spune o poveste tulburătoare, în captivantul stil al ficțiunii transgresive pure și dure. În anii `90, la începuturile timide ale democrației în Romania, o generație de rockeri trăia, petrecea, și sfida prin simpla prezență normele și regulile societății ”mainstream”.

O carte-monografie a oamenilor liberi, peste care se suprapun elemente de halucinație și transgresie din real în ireal, demne de Fight Club sau Requiem for a dream, romanul lui Răzvan T. Coloja depășește granițele ”literaturii despre adolescenți rebeli”, la fel cum depășește granițele ”cărților despre rockeri.” Dincolo de aceste orizonturi limitative, romanul pune laolaltă personaje și situații, atitudini, sentimente și reacții dintre cele mai firești și posibile. Muzica este cea care dă tonul și însoțește pașii personajului – narator, iar nopțile de beție, ”trip-urile” halucinogene, sexul, pogo-ul, obsesia și revoluția se împletesc natural printre frânturile de viață surprinse de autor într-o poveste de o sinceritate zguduitoare.

Despre carte se pot spune multe, însă Dan – Liviu Boeriu o rezumă perfect, într-o singură frază din prefaţa romanului:

„Soldaţi ai terebentinei este o carte care, cu puţin noroc, poate deveni un roman-cult al celor care nu vor să uite mirosul de scenă încinsă, de ghete grele, de geacă de piele.

De libertate, after all.”  

Pentru mai multe informații despre roman, dar și despre celelalte publicații ale editurii, vă invităm pe site-ul Crux Publishing.

Persoană de contact : Andreea Sterea

Email: contact@cruxed.ro

Advertisements

20 thoughts on “Lansare de carte #3

 1. Teodora Cătană says:

  Până acum n-am avut ocazia să particip la o lansare de carte (nu a fost niciuna în oraşul meu liliputan)*sighs* Totuşi, mi-aş dori tare mult să fiu prezentă când Simona Stoica lansează volumul 2 din seria Rephelimii. Sper doar să fiu în vacanţă ca să pot veni la Bucureşti :))

   • Teodora Cătană says:

    Din câte am înţeles (neoficial), Simona ar vrea să lanseze volumul 2 pe la începutul lunii iulie şi volumul 3 prin noiembrie (poate la târgul Gaudeamus). Dar, după cum am spus, e neoficial. Când aflu ceva concret te anunţ! 😀

  • yukiblack says:

   Uuuu, eu am fost la lansarea cărţii ,,Suflet pierdut” în Braşov şi a fost awesome! Singura mea lansare de carte la care am participat!

 2. Deea Sterea says:

  Ai zis sa revin cu impresii de la lansare? Pai pe scurt: atmosfera super faina, oameni misto, onoarea de a-l avea pe criticul Dan – Liviu Boeriu ca prezentator principal al romanului, un autor destul de emotionat dar care a citit extraordinar din cartea proprie, cativa prieteni de-ai autorului care sunt si personaje in roman, presa locala prezenta si chiar articole post – eveniment, cam asa. Cum ziceam, (daca ziceam, daca nu, zic acuma), incepe sa se discute despre ideea de a se face un film dupa Soldati ai terebentinei… Happy? Oricum pun poze si comunicari maine la noi pe site, deci surse de informatii or sa fie 🙂

 3. Deea Sterea says:

  Lunga si periculoasa e calea…. mai vedem ce se poate face… regizor, scenarist, CNC, fonduri, aprobari, birocratie, Romania, etc… dar daca gasim cararea magica, o sa o urmam…

 4. Cristina says:

  Si eu imi doresc foarte mult sa particip la o lansare de carte dar in orasul meu nu sărumana! auzit sa se organizeze astfel de evenimente.

   • ducablue says:

    Trebuie sa ramanem uniti. Sa mergem la cat mai multe eventuri, sa le promovam, sa facem cunoacut faptul ca literatura nu se rezuma doar la scriitori morti, ci ca multi inca tariesc

   • ioana alexandra says:

    eu sunt mai optimista si sunt sigura ca incetul cu incetul lucrurile vor sta mult mai bine la capitolul carti
    nu stiu daca este doar o impresie a mea, dar romanii chiar au inceput sa citeasca (chiar daca citesc doar anumite genuri literare…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s