Recenzie: Experiment de Veronica Roth (Divergent #3)

Seria Divergent se încheie cu un volum-bombă, dacă îmi este permis să il cataloghez astfel, iar eu nu cred ca voi fi capabilă ca într-o recenzie de aproximativ 350 – 500 de cuvinte să vă spun cât sunt de dezamăgită de întorsătura de situație pe care acțiunea seriei a avut-o în acest volum.

Divergent #3Știind încă de la început surpriza autoarei, am început seria ca o admiratoare a curajului acesteia, însă parcurgând paginile volumului mi-am schimbat părerea și am început să o văd ca pe o replică a scriitorului G. R. R. Martin, cunoscut pentru uciderile în masă din seria Cântec de Gheață și Foc.

Recunosc că nu am fost atât de impresionată de carte cum mă așteptam, fiind chiar dezamăgită la anumite capitole, de atitudinea personajelor și de acțiunea moartă.

Dar în ciuda acestor neajunsuri, această carte poate fi considerată romanul cheie al trilogiei întrucât se explică, în detaliu, ce s-a întâmplat cu lumea noastră, așa cum o știam, și care este scopul facțiunilor și a divergenților.

Am fost surprinsă că Veronica Roth, în câteva pagini, a reușit să sublinieze un adevăr care se poate întâmpla oricând, trăgând astfel un semnal de alarmă cu privire la natura umană și la complexitatea acesteia.

Am învățat că deși noi, oamenii, putem fi cheia distrugerii noastre, în același timp suntem și salvarea noastră căci într-o persoană nu există doar bine sau doar rău, așa cum nu putem fi doar curajoși, prietenoși, benevolenți, inteligenți sau sinceri. Cu toții suntem într-o oarecare măsură divergenți, însa noi alegem ce vrem să fim și în ce măsura dorim să fim divergenți.

Parcurgând cartea, mi-am dat seama că etichetele pe care cei din jurul nostru ni le oferă cu atâta amabilitate și plăcere sunt doar niște etichete, nu ne definesc ca persoane, nu ne definesc alegerile. Noi suntem așa cum vrem și facem ce vrem, iar la final ne vom asuma consecințele și vom răspunde pentru faptele noastre.

Nu pot să spun că am fost enervată de un personaj mai mult decât m-au enervat altele sau că mi-a plăcut vreunul în mod special. Nu am regretat că am citit seria, dar nici că am terminat-o, însa sunt curioasă să citesc volumul Four. Sunt curioasă să descopăr secretele lui și abia aștept să o fac.

În concluzie vreau să îi mulțumesc Editurii LEDA pentru oportunitatea de a citi această serie și de a face cunoștință cu o lume nouă dar și extrem de cunoscută în același timp.

Titlu: Experiment

Titlu original: Allegiant

Autor: Veronica Roth

An apariție: 2014

Editura: LEDA

Notă: 2,5/5

Cartea poate fo achiziționată de pe site-ul Editurii, dar și de pe site-uri ca Libris sau Bookcity

D&E2

Advertisements

2 thoughts on “Recenzie: Experiment de Veronica Roth (Divergent #3)

  1. Hey, mi se pare interesanta recenzia ta. Nu m-am gandit la acel punct de vedere referitor la oameni in general. Ai dreptate cu ce zici, practic prin volumul asta a elucidat tot ce a scris in celelalte. Insa sa fiu sincera, mie mi-a placut mai mult Four decat Experiment. 😀

    • Sincer? Divergent este cel mai bun pentru ca in restul volumelor mi se par doar o insiruire de cuvinte, desi volumul edificator este Experiment. Ar fi fost totusi un epilog de genul “peste 100 de ani”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s