Recenzie: Malad de Alexandru Voicescu

Romanul de debut al scriitorului și editorului Alexandru Voicescu este definiția unui vis. Un vis care a fost trăit de, protagonistul, Andrei în mai multe țări: Cehia, Elveția, Italia și România, locul în care a început totul.

MaladEste important ca atunci când găsești capătul firului din ghemul lui Tezeu, să nu-i dai drumul pentru că labirintul magiei este unul înșelător și te poți pierde pe tine de tine însăți.

Fără să-și dea seama, în timp ce urmărea o fata morgana, Andrei se afundă în acest labirint misterios, al legendelor, al miturilor, al magiei. Cumva pe parcursul călătoriei sale, reușește să dea la oparte vălul pe care cu toții îl avem pe ochi, căci magia nu înseamnă „hocus-pocus”. Magia stă în fiecare dintre noi.

Stă în legăturile de familie, de sânge sau pur și simplu de suflet. Ea poate fi lăsată la stadiul de mit, sau poate fi explorată și dusă la rang de artă. Pe parcursul acetui roman, protagonistul este întruchiparea omului banal, dar inteligent care încearcă să-și facă un rost în viață.

Însă totul se schimbă în momentul în care o cunoaște pe Ioana Dună, o tânără excentrică, talentată și misterioasă. Ai zice că tânărul s-a îndrăgostit nebunește de ea, însă dacă ai răbdare și îl însoțești pe drumul său inițiatic, realizezi, că de fapt el dorea să afle din ce cauză el și ea sunt legați de soartă. Ce secrete se ascund în spatele ochilor negri și a zâmbetului misterios.

Alexandru Voicescu aduce o nouă lumină asupra legăturii dintre gemeni și a puterii pe care aceștia o dețin. A subliniat puterea legăturii de sânge și forța pe care unul și-o oferă celuilalt. Trecând foarte puțin pragul spre lumea fantasy-ului autorul dă o nouă lumină zicalei „sângele apă nu se face”.

Folosindu-se de somnul de 10 zile al lui Andrei, care de altfel este și numărul ce reprezintă desăvârșirea și împlinirea, A. Voicescu își finalizează personajul aducându-l la statutul de protagonist care va duce lupta până la capăt căci doar „în somn poți să te recompui pe tine cel spart, dar fără să te deranjeze când te trezești și ai uitat ce ai făcut din tine”.

Abordarea filozofică asupra vieții, morții, realității și imaginarului a autorului fac din această lectură o evadare din cotidian.

Titlu: Malad

Autor: Alexandru Voicescu

Editura: Herg Benet

Anul publicării: 2015

Nota: 3/5

D&E2

13 thoughts on “Recenzie: Malad de Alexandru Voicescu

 1. Teodora Cătană says:

  Vreau să te felicit pentru această recenzie și să-ți spun că prima propoziție m-a convins să o citesc, să trăiesc și eu acest “vis” alături de protagonist 🙂

  Liked by 1 person

 2. bookysme says:

  Am citit ceva recenzii la cartea asta, fiecare persoana avand o alta abordare in privinta ei. Chestia este ca toate au reusit sa ma convinga in a o citi si abia astept ce impresie imi va lasa mie.

  Liked by 1 person

  • Ema says:

   Presupun ca parerile au fost atat pozitive, atat negative, insa depinde de increderea in gusturile fiecarei persoane faptul ca apreciezi acea parere sau nu 🙂

   Liked by 2 people

   • Ema says:

    La mine depinde de increderea in persoana respectiva. De obicei citesc aceleasi bloguri si daca vad ca recenziile se potrivesc cu parerile mele dupa citesc cartea, tin cont si altadata de ce citesc acolo 🙂

    Liked by 1 person

 3. Ema says:

  Felicitari pentru recenzie, e foarte reusita. Ma faci sa imi para rau ca n-am citit-o si eu inainte sa plec din tara… dar sunt atat de multe carti pe care abia astept sa le citesc cand ajung acasa 😦

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s