Recenzie: Delirul încapsulat de Florin Pîtea (Cartea cu scoarțe de argint, ferecate #1)

Anul trecut la Gaudeamus, am avut deosebita plăcere de a-l întâlni pentru prima dată pe Florin Pîtea când am reuşit să achiziţionez şi un exemplar al antologiei despre care vreau să vă vorbesc în cele ce urmează.

Cartea cu scoarte de argint, ferecate #1Absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universității din Bucureşti, doctorul în filologie engleză, Florin Pîtea, a lansat oficial antologia „Delirul Încapsulat” pe 13 februarie la Red Goblin un eveniment organizat de Editura Crux Publishing unde invitatul special a fost Ana – Maria Negrilă, doctor în literatura medievală.

Nu a fost nevoie de foarte multe cuvinte pentru prezentarea acestei cărţi pentru că în momentul în care autorul a citit cele două fragmente din ea am fost fascinată de povestea fiecărui personaj în parte şi dorincă de a afla mai multe despre ele, am citit antologia pe nerăsuflate.

Povestea Cărţii cu Scoarţe de Argint, Ferecate este înconjurată de mister, de magie şi de o mulţime de aventuri. Această carte a supravieţuit unei molimi groaznice, unui incendiu şi a călătorit prin întreaga lume fiind responsabilul principal pentru moartea a cel puţin unui demon, a uni şef de hoţi sau de fericirea a doi copilaşi orfani şi săraci (dintre care tind să cred că unul dintre ei este însăşi Fetiţa cu Chibrituri pe care, cumva a salvat-o de la îngheţ).

Aceasta este prima poveste din această antologie. Este o istorisire extrem de Florin Piteafascinantă şi haioasă, dar şi cu tâlc a aventurilor unei culegeri cu povestiri steampunk.

Următoarele 7 poveşti sunt chiar conţinutul misteriosului tom ce nu a fost deschis decât de inocenţa unor copilaşi amarâţi şi fără un viitor prea grandios în faţă.

Personificările animalelor din acest volum, adesea te fac să te gândeşti că ai păşit în Ţara Minunilor unde orice este posibil de la a lua ceaiul cu un urs polar, la a fi părtaş la readucerea la viaţă a Pălărierului Nebun în locul lui Frankenstein. Vorbim despre un roman ce îţi e extrem de cunoscut, dar în acelaşi timp şi în aceeaşi măsură îţi este străin.

Tocmai familiaritatea poveştilor sale, te duc cu gândul la copilărie şi la poveştile pe care bunica ţi le spunea lângă sobă, dar la o lectură mai atentă îţi dai seama că autorul nu a păstrat firul poveştii pe care o ştiai din copilărie, ci aceasta s-a maturizat odată cu cititorul.

Titlu: Delirul încapsulat

Autor: Florin Pîtea

Editură: Crux Publishing

Anul lansării: 2015

Notă: 5/5

P.S. Mai devreme am menţionat-o pe Ana – Maria Negrilă, însă m-am decis ca surpriza să o las la final pentru că aceasta este prima autoare publicată de către familia Crux Publsihing iar dumneaei va debuta în cadrul acestei Edituri la Festivalul Final Frontier din perioada 2-3 aprilie cu romanul „Regatul Sufletelor Pierdute” la care mai jos aveţi şi un book-trailer.

D&E2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s