Lansare de carte #5 – Regine din Umbră vs. Saga Reginelor

Probabil că sunt cel mai întârziat blogger din blogosferă pentru că abia acum am reușit să mă adun suficient cât să vă spun câteva cuvinte despre dubla lansare a Editurii Corint de luna trecută și chiar am ținut să scriu puțin despre ea pentru că a fost pur și simplu… elegantă.

20160413_195149

Gazda serii: Redactorul Șef al Editurii Corint Ana Antonescu

Pe 13 aprilie am avut deosebita plăcere de a mă afla în librăria Humanitas Cișmigiu în compania unor superbe doamne precum Georgeta Filitti (istoric), Ștefania Dinu (muzeograf la Muzeul Național Cotroceni) și Dana Gonț (jurnalist) care ne-au vorbit despre Reginele lumii.

Evenimentul „Regine din umbră vs. Saga Reginelor a fost ca o lecție dedicată istoriei, feminității și eleganței.  A fost genul acela de lecție la care vrei să mergi ori de câte ori ai ocazia pentru că nu ai să te plictisești, nu ai cum să regreți.

„Saga Reginelor de Jean des Cars este un tom dedicat celor mai puternice și cunoscute Regine ale lumii care și-au lăsat puternic amprenta asupra istoriei. Citind acest volum avem ocazia de a afla secrete atât despre viața lor intimă, cât și publică. Cine cu cine a complotat împotriva cui. Cine pe cine a iubit cu adevărat. Și cine a înnebunit de la durerea pierderii persoanei iubite.

În 276 de pagini avem ocazia de a face cunostință cu Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria – Tereza de Habsburg – Lorena, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta, Victoria, Eugenia, Sissi, Maria a României, Zita de Habsburg – Lorena, Astrid a Belgiei și nu în ultimul rând, Elisabeta a II-a.

După cum vedeți, la o primă vedere pare aproape imposibil să aduni viața a 13 puternice femei în nici 300 de pagini, dar prin maiestria lor, doamna Filitti și Jean des Cars, au reușit să creeze acel „manual” pe care nu l-ai lăsa din mână până nu ajungi la ultimul cuvânt al ultimei pagini.

20160413_190636

De la stânga la dreapta gazda alături de invitații speciali: Ana Antonescu (Redactor Șef la Editura Corint), Ștefania Dinu (muzeograf la Muzeul Național Cotroceni), Georgeta Filitti (istoric), și Dana Gonț (jurnalist)

Al doilea roman al serii a fost chiar imaginea din oglindă al primului, mai exact „Regine din Umbră: amante și curtezane care au schimbat istoria de Maria Pilar Queralt del Hierro. Acest roman aduce la lumină femeia din spatele bărbatului puternic, care nu tot timpul este soția acestuia.

Acum să fim sinceri, imaginați-vă un popor condus de o regină Puternică precum cele menționate anterior alături de un rege Puternic. Acel popor probabil că s-ar dezintegra. Însă lumea așa cum noi o știm a avut după cortină o curtezană, o amantă care prin eleganța și, poate, inocența ei păstra un oarecare echilibru în viața regilor și a suveranilor Europei. Puterea acestor doamne nu s-a evidențiat prin abilitatea de a aduce prosperitate unui stat, ci prin abilitatea lor de a îmblânzi sufletul unui Rege.

Este adevărat că nu sunt de acord cu noțiunea de amante, însă sunt de acord cu necesitatea lor pentru Curtea Regală.

Maria Pilar a făcut o selecție a celor mai cunoscute și mai influente astfel de personaje în romanul de față, aducându-le la un loc pe Leonor de Guzman, Leonor Teles de Meneses, Agnes Sorel, Germaine de Foix, Veronica Franco, Diane de Poitiers, Anne Boleyn, Isabel de Osorio, Madame de Montespan, Madame de Pompadour, Madame du Barry, Dorothea Jordan, Maria Walewska, Marchiza de Santos, Lola Montez, Elena Sanz, Katia Dolgorukova, Katharina Schratt, Madame Lupescu și Camila Parker.

Aceste 20 de doamne au știu să-și lase amprenta în istoria țărilor Europei într-un mod subtil și misterios, reușind să rămână în mintea noastră ca Reginele din umbră ale Europei.

D&E2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s